11 Eylül 2014 Perşembe

Posted by jinson on 04:04 No comments

Makarna 7’den 70’e herkesin sevgilisi. Öyle ki hem doyurucu özelliğe sahip, hem de çeşitli soslarla farklı bir lezzet sunmakta damaklarımıza. Ayrıca hazırlanması en kolay yemek…


Bugün kendime zaman ayırıp öğle yemeği için birkaç gün önce marketten almış olduğum İtalyan La Collezione Tortellını tipi makarnayı yapmaya karar verdim. 1 çay kaşığı tuz katmış olduğum 2.5 lt suyun kaynamasıyla birlikte, makarnaları bu suyun içine attım ve 11 dakika boyunca ara sıra karıştırarak haşlanmasını sağladım ve sonra yarım bardak soğuk su koyarak makarnaları karıştırarak süzdüm. Ayrı bir tabağa almış olduğum haşlanmış makarnaları önceden hazırlamış olduğum sosumu koyarak servis yaptım kendime. 
Tabi makarna yapmak kadar kolay bir şey yok ancak, bence makarnayı güzel gösteren sosları. O kadar değişik soslar var ki, hangisini yapacağını şaşırıyor insan. Bu yüzden ben kendimce sürekli yapmış olduğum sosumu kullandım ve eminim ki bir çoğunuz da bu şekilde yapıyordur.Sosu için 4-5 tane çeri domatesleri , ince ince kıyılmış maydanozları ve yine ince doğranmış bir adet biber ile birlikte birkaç diş sarımsağı da ekleyerek bir miktar sıvı yağda bir güzel öldürdüm. Sosum hazırdı artık. Ben makarna üzerinde bazen peynir rendelemeyi de seviyorum ancak kullanmış olduğum makarna da peynir olduğu için yapmama gerek kalmadı ama onun yerine sos altına ekstra bir tat versin diye yoğurt ve onun üstüne de kendi sosumu kullandım. Ben çok beğendim ve afiyetle yedim. Umarım siz de beğenirsiniz ama sos tercihinizi kendinize göre yapmanız da mümkün ve hatta ben size aşağıda birkaç sos tarifi vereceğim ki, kendinize uygun olanı yapın diye…


ÇEŞİT ÇEŞİT MAKARNA SOSLARI…

BOLONEZ SOS
Malzemeler
1 litre
100 gram margarin
250 gram yağsız dana kıyması
20 gram rendelenmiş soğan
1 diş ince kıyılmış sarımsak
400 gram rendelenmiş domates
4 adet ince dilimlenmiş çarliston biber
½ çorba kaşığı tuz
1 adet defne yaprağı
45 ml domates sosu

Yapılışı
Margarini bir tavada kızdırın. Yağ kızınca kıymayı ilave edip rendelenmiş soğan ve sarımsağı ekleyip 5 dk sürekli karıştırarak kavurun. Domates ve çarliston biberleride katarak bir taşım kaynatın. Ateşi kısın, 15 dk daha pişirip, içine tuz, karabiber ve defne yaprağı ilave edin. Önceden hazırlanan domates sosunu katın. Kısık ateşte oldukça koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın. Artık servise hazır...

DOMATES SOSU
Malzeme
5 litre
300 gram margarin
400 gram havuç (küp şeklinde)
200 gram kereviz (küp şeklinde)
40 gram rendelenmiş soğan
1 adet ince kıyılmış sarımsak
1 adet defne yaprağı
1 dal taze kekik
400 gram un
600 gram domates püresi
50 gram toz şeker
½ çay kaşığı tuz
1 çimdik karabiber
3 lt et suyu

Yapılışı
Derin bir tavada margarini kızdırın. Havuç, kereviz, defne yaprağı, taze kekik, soğan ve sarımsağı ilave edip hafifçe kızartın. Unu katıp, sarı meyane kıvamına gelinceye kadar pişirip soğumaya bırakın. Domates püresini ekleyip karıştırın. Et suyunu bir taşım kaynatın. Sıcak et suyunu, hazırladığınız un karışıma pütür oluşmaması için bir spatula ile sürekli karıştırarak ilave ediniz. Şekeri katıp, tuz ve karabiberi ilave edip kısık ateşte 1 saat dibine tutmaması için sürekli karıştırarak pişirin. Oluştukça kefini alın. İnce bir süzgeçten geçirip, süzün. Sosun kabuk bağlamaması için üzerine eritilmiş margarin gezdirerek saklayın.
Bu sosu daha az malzeme ile bir kullanımlık hazırlayabileceğiniz gibi yukarıdaki ölçüler ile yapıp daha sonraki kullanımlarınız için hazır olarak saklayabilirsiniz.

MİLANEZ SOS
Malzeme
1/2 litre
50 gram margarin
200 gram ince doğranmış mantar
100 gram dana janbon
200 gram domates
1 çay kaşığı karabiber
½ ince kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı
Margarini derin bir tavada eritin.Yağ kızınca mantarları ilave edip rengi biraz dönünceye kadar sote edin. Dana janbonu, domatesi ekleyin. Sosu bir taşım kaynatıp ateşi kısın. Kısık ateşte koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar yaklaşık 10 dk pişirin. Tuz ve karabiberini ekleyip, ince kıyılmış maydanozuda ekleyerek servis yapın.

NAPOLİTEN SOS
Malzeme
1 litre
50 gram margarin
400 gram domates
5 gram sarımsak
3 adet çarliston biber dilimlenmiş
500 ml domates sos
1 bağ maydanoz ince kıyılmış
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı
Margarini bir tencerede kızdırın. Yağ kızınca domatesleri ilave edip 1 dk karıştırın. Sarımsağı ve çarliston biberi ekleyerek 5 dk karıştırın. Domates sosunu ekleyin. Tuz ve karabiberi ilave edip bir taşım kaynatın. Ateşi kısın. Kısık ateşte oldukça koyu bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın. İnce kıyılmış maydanozu üzerine serpip servise sunun.

VİNEGRET SOS
Malzeme
1 litre
200 ml sirke
700 ml zeytinyağı
75 gram ince kıyılmış soğan
50 gram ince kıyılmış kapari
1 çimdik tuz
1 çimdik karabiber
¼ kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı toz hardal

Yapılışı
Bir kapta sirke ve zeytinyağını karıştırın. Sırasıyla her biri ince kıyılmış olan soğan, kapari ve maydanozu karıştırarak, tuz, karabiber ve toz hardalı ilave edip sosu tamamlayın. Sosunuz servis hazır, afiyet olsun.

NOT: Bu sos makarna salatalarında kullanılır.


Afiyet olsun sizlere…


0 yorum:

Yorum Gönder

Bu Tarifi Beğendiniz mi ?