11 Eylül 2014 Perşembe

Posted by jinson on 04:06 No comments
















Bizim yöremize yani memleketimiz Çerkeş’e ait bir tarif. Muhakkak aranızda bilenler vardır ama çok fazla duyulmuş bir tarif olmadığı için paylaşmak istedim sizlerle.
Pırasa dolması. Şimdi pırasanın dolması mı olur diyenler olabilir aranızda ancak oluyor efendim. Hem de bir güzel oluyor ki sormayın. Kaç arkadaşıma verdiysem bu tarifi, hepsi de memnun kalmış olacaklar ki, arka arkaya yaptılar ve bize de iyi ki öğrettin dediler ve pek bir memnun kaldılar.
Evet, gelelim şimdi dolmamıza. Bu dolmayı yapmak için öncelikle pırasa alacağız doğal olarak. Pırasayı alırken dikkat edeceğimiz husus, pırasanın o sap kısmının beyaz ve kalın olmasının yanı sıra çok da sert olmamasına dikkat edeceğiz. Aldığımız pırasanın dolma yapacağımız kısmından 7-8 cm uzunluğunda olacak şekilde kesilecek. Kestikten sonra güzelce yıkıyoruz ve tencereye koyup haşlıyoruz. Aman dikkat edin, çok fazla erimesin. Haşlandıktan sonra bir süzgece koyup üstüne soğuk su döküp süzüyoruz. Dolmalıklarımız orda bekleye dursun biz içini yapmaya başlayalım.

Dolma İçin Gerekli Malzemeler

1 Kuru soğan
1 Çay bardağı pirinç (dolmalığınızın çokluğuna göre artabilir)
350 gr kıyma
Maydanoz
1 Tatlı Kaşığı Salça
Yarım Çorba Kaşığı Tereyağı (yağı tercihe göre kullanabilirsiniz)
Karabiber, Tuz..

Dolmanın Yapılışı

Pirinç yıkanıp, ince ince doğradığınız veya rendelediğiniz soğanı, kıymayı, salça, karabiber, tuz , incecik kıyılmış maydonuz ve yağ bir kapta iyice karıştırılır…
Haşladığımız pırasanın bir tarafından çizilip, sigara kağıdı gibi incecik yapraklar halinde tek tek ayırıyoruz. Hazırladığımız içten biraz alıp, yaprakların bir tarafına uzatılarak tıpkı sigara sarılıyormuş gibi sarılır. Bu işlem dolmalıklar bitene kadar tencereye dizilerek devam edilir…
Dolmaların sarımı bittikten sonra, yağ ve salça kızdırılarak tencereye dizdiğimiz dolmaların üzerine dökülür.Tencerenin bir köşesinden 1 su bardağı sıcak koyulur ve ağır ateşte pirinçler pişene kadar kaynatılır. Pişen dolmalarımız tabaklara alınarak arzuya göre üzerine limon sıkılarak servis yapılır….

AFİYET OLSUN EFENDİM…



0 yorum:

Yorum Gönder

Bu Tarifi Beğendiniz mi ?